Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

25 Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην ΕΛΛΑΔΑ ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα. 25 Μαρτίου 1821. Αρχή ενός ένδοξου επαναστατικού αγώνα ενός λαού που βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό 400 τόσα χρόνια.
Σαν σήμερα, πριν από πολλά χρόνια, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση στη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία ότι «Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας».
Σαν σήμερα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην Αγία Λαύρα, το Λάβαρο του Αγώνα της Λευτεριάς και ακούσθηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»… Στιγμή ιερή. Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στο Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα.
Βροντούν τα όπλα των πολεμιστών και αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο. Αρχίζουν ένα σκληρό αγώνα με τον βάρβαρο κατακτητή. Όλοι οι Έλληνες πολεμούν σαν λιοντάρια, για να διώξουν τους Τούρκους από την ένδοξη πατρίδα τους χαρίζοντάς ελευθερία κι ευτυχία. Κι ένας λαός ξεχύνεται σαν το θολό ποτάμι, σαν τον σίφουνα, κι όλα τα παρασέρνει στο πέρασμά του.
Μετά από πολλές θυσίες και πολύχρονους αγώνες ξεπρόβαλε για τους Έλληνες η πολυπόθητη σκλαβιά. Θυσίες αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; το Ζάλογγο, την Αλαμάνα, το Μεσολόγγι, το Μανιάκι, το Σούλι, τα Δερβενάκια ή το χάνι της Γραβιάς; Και ποιον από τους ήρωες να πρωτοαναφέρει; Τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Διάκο, τον Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Υψηλάντη, τον Κανάρη; Χιλιάδες άλλοι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να μας χαρίσουν μια πατρίδα ελεύθερη και τιμημένη.
Αυτή τη μεγάλη γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Στις πόλεις και τα χωριά κυματίζει περήφανη η γαλανόλευκη σημαία μας και γίνονται δοξολογίες και παρελάσεις για να τιμήσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους.
Σήμερα νιώθουμε την ψυχή μας πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους προγόνους μας. 203 χρόνια συμπληρώνονται από την ελληνική επανάσταση και ακόμα νιώθουμε περηφάνια γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε κι εμείς αντάξιοι, αν η πατρίδα μας χρειασθεί να την υπερασπιστούμε.
Αφήστε τις καρδιές σήμερα να πλημμυρίσουν χαρά και ενθουσιασμό. Τραγουδήστε και υμνήστε αυτούς που έκαμαν να φέξει αυτή η ολόλαμπρη μέρα, η 25η Μαρτίου. Ας βροντοφωνάξουμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ‘21»!

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, αλλά και πολλοί γονείς μαθητών μας τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Αποσπάσματα από τη σχολική εορτή & Φωτογραφικό Υλικό.

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 ομάδα μαθητών και μαθητριών συμμετείχαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο των ηρώων της πόλης μας.
Φωτογραφικό Υλικό.