Εξεταστέα Ύλη & Πρόγραμμα προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα Προαγωγικών και Απολυτήριων εξετάσεων Ιουνίου 2024.

Εξεταστέα Ύλη προαγωγικών εξετάσεων Ιουνίου 2024 – Α τάξη.

Εξεταστέα Ύλη προαγωγικών εξετάσεων Ιουνίου 2024 – Β τάξη.

Εξεταστέα Ύλη απολυτηρίων εξετάσεων Ιουνίου 2024 – Γ τάξη.

To 1o Γυμνάσιο Μελισσίων στο Λαύριο

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των διδακτικών επισκέψεων σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης ως εκπαιδευτικού εργαλείου και συμπεριληπτικής πρακτικής αλλά και ως μέσου απόκτησης ευχάριστων εμπειριών οι μαθητές και οι μαθήτριές μας της Γ Τάξης επισκέφτηκαν την Παρασκευή 17/5/2024 το Λαύριο.
Με δεδομένο ότι τα μεταλλεία του Λαυρίου αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα πηγή πλούτου της Αθήνας ,αλλά και σχετίζονται σημαντικά με τη μεταλλευτική και βιομηχανική ανάπτυξη του νεότερου ελληνικού κράτους και τους αγώνες των μεταλλωρύχων για καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας ( Λαυρεωτικά) η επίσκεψη αποκτούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στάθηκε μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές μας τον ορυκτό πλούτο της Λαυρεωτικής, να δουν στοές και να συναισθανθούν τους εργαζόμενους κάτω από τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, να αντιληφθούν τους αγώνες των μεταλλωρύχων για καλυτέρευση της ζωής τους, να περιηγηθούν στις ερειπωμένες σήμερα εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης και να ξεναγηθούν στο Μουσείο ορυκτών.
Γνώρισαν την πόλη και το λιμάνι του Λαυρίου. Περιεργάστηκαν τα αγάλματα και τα γλυπτά της κεντρικής πλατείας, συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης και αντήχησε στην ψυχή τους το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Τι έπαιξα στο Λαύριο».
Η διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, της Τεχνολογίας και της Λογοτεχνίας και περιλαμβάνει περιήγηση στην πόλη και ξενάγηση στο Βιομηχανικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Δείτε εδώ τα φύλλα εργασίας
Δείτε φωτογραφίες

Επικαιροποίηση Στοιχείων εν όψει Εγγραφών στο Λύκειο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ηλεκτρονικές εγγραφές, θα χρειαστεί η επικαιροποίηση των στοιχείων των μαθητών στο myschool. Ως εκ τούτου υποχρεούνται οι γονείς/κηδεμόνες να καταθέσουν στο σχολείο ή να αποστείλουν στο σχολείο Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική μορφή μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνουν την ακριβή διεύθυνση κατοικίας (οδός-αριθμός-περιοχή-Τ.Κ.) που θα τη συνοδεύουν με ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο.

Υπενθυμίζουμε ότι η μόνιμη κατοικία των μαθητών αποδεικνύεται σύμφωνα με τα ακόλουθα δικαιολογητικά : Απόδειξη λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. (όχι κινητό τηλέφωνο) ή Αντίγραφο εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) ή η αντίστοιχη σελίδα της φορολογικής δήλωσης, στην οποία δηλώνεται η μόνιμη κατοικία του κηδεμόνα (Ε1, Πίνακας).
Δηλώσεις φιλοξενίας δεν γίνονται δεκτές.

Επίσης, στην ίδια υπεύθυνη δήλωση, θα δηλώσουν αν υπάρχουν, την ύπαρξη αδελφών με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο-σχολείο-τάξη φοίτησης), που φοιτούν ήδη σε σχολεία της Δ.Δ.Ε. Β ́ Αθήνας, ώστε ,αν επιθυμούν να τοποθετηθούν τα αδέλφια στο ίδιο ή συστεγαζόμενο-όμορο σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση φοίτησης του αδελφού/ής.

Δείτε το συνημμένο

Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

25 Μαρτίου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην ΕΛΛΑΔΑ ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα. 25 Μαρτίου 1821. Αρχή ενός ένδοξου επαναστατικού αγώνα ενός λαού που βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό 400 τόσα χρόνια.
Σαν σήμερα, πριν από πολλά χρόνια, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την ευχάριστη είδηση στη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία ότι «Θα γεννήσει τον Υιό του Θεού που θα σώσει τους ανθρώπους από τη σκλαβιά της αμαρτίας».
Σαν σήμερα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στην Αγία Λαύρα, το Λάβαρο του Αγώνα της Λευτεριάς και ακούσθηκε σε όλο το σκλαβωμένο ελληνικό Γένος το σάλπισμα της επανάστασης, ο όρκος ο ιερός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»… Στιγμή ιερή. Όλοι οι Έλληνες σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή και πίστη στο Θεό, ορκίζονται να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη τους πατρίδα.
Βροντούν τα όπλα των πολεμιστών και αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο. Αρχίζουν ένα σκληρό αγώνα με τον βάρβαρο κατακτητή. Όλοι οι Έλληνες πολεμούν σαν λιοντάρια, για να διώξουν τους Τούρκους από την ένδοξη πατρίδα τους χαρίζοντάς ελευθερία κι ευτυχία. Κι ένας λαός ξεχύνεται σαν το θολό ποτάμι, σαν τον σίφουνα, κι όλα τα παρασέρνει στο πέρασμά του.
Μετά από πολλές θυσίες και πολύχρονους αγώνες ξεπρόβαλε για τους Έλληνες η πολυπόθητη σκλαβιά. Θυσίες αμέτρητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; το Ζάλογγο, την Αλαμάνα, το Μεσολόγγι, το Μανιάκι, το Σούλι, τα Δερβενάκια ή το χάνι της Γραβιάς; Και ποιον από τους ήρωες να πρωτοαναφέρει; Τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Διάκο, τον Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Υψηλάντη, τον Κανάρη; Χιλιάδες άλλοι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να μας χαρίσουν μια πατρίδα ελεύθερη και τιμημένη.
Αυτή τη μεγάλη γιορτή γιορτάζει σήμερα η πατρίδα μας. Στις πόλεις και τα χωριά κυματίζει περήφανη η γαλανόλευκη σημαία μας και γίνονται δοξολογίες και παρελάσεις για να τιμήσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους.
Σήμερα νιώθουμε την ψυχή μας πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους προγόνους μας. 203 χρόνια συμπληρώνονται από την ελληνική επανάσταση και ακόμα νιώθουμε περηφάνια γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε κι εμείς αντάξιοι, αν η πατρίδα μας χρειασθεί να την υπερασπιστούμε.
Αφήστε τις καρδιές σήμερα να πλημμυρίσουν χαρά και ενθουσιασμό. Τραγουδήστε και υμνήστε αυτούς που έκαμαν να φέξει αυτή η ολόλαμπρη μέρα, η 25η Μαρτίου. Ας βροντοφωνάξουμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ‘21»!

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, αλλά και πολλοί γονείς μαθητών μας τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Αποσπάσματα από τη σχολική εορτή & Φωτογραφικό Υλικό.

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 ομάδα μαθητών και μαθητριών συμμετείχαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο των ηρώων της πόλης μας.
Φωτογραφικό Υλικό.

21/4/2024: Ημερίδα κατά της βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργανώθηκε την Πέμπτη 21/04/2024 στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων ΣΗ.ΜΑ.- Α.Ε.Π «Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου». Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδοσχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό καθώς και καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπισή τους.

Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση με ένα τραγούδι από την χορωδία μας και την προβολή ενός βίντεο κλιπ με θέμα «Τραγουδάμε ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό» που δημιούργησαν οι μαθητές του Γ3 τμήματος με τη συμμετοχή και μαθητών άλλων τμημάτων. Το βιντεοκλίπ αποτελεί προϊόν δράσης ομαδοσυνεργατικής μεθόδου. Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της κας Κανελλοπούλου Κ., Λέλε Χ., Μιχαήλ Α. και της καθηγήτριας της μουσικής κας Δούτσιου Δέσποινας στόχευσαν με τη δράση τους στην ανάδειξη της μουσικής ως εργαλείου κατάλληλου για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, του αυτοπροσδιορισµού και της υπευθυνότητας του µαθητή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Ευχαριστούμε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε τους γονείς για την άδεια συμμετοχής των παιδιών τους.
Ευχαριστούμε τον κύριο και την κυρία Φαναριώτη για τη βιντεοκάλυψη.
Ευχαριστούμε τον κύριο και την κυρία Κωνσταντινίδη για το μοντάζ.


Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο κλιπ.

6 Μαρτίου. Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Στόχος είναι να
περιοριστεί το φαινόμενο της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας διοργάνωσε δράσεις για όλη την εβδομάδα από 4 Μαρτίου έως 8 Μαρτίου και ενημέρωση ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης του φαινομένου από την ψυχολόγο του σχολείου μας κα Καψιώτη Δήμητρα.


Φωτογραφίες.


Δράσεις της εβδομάδας.

Κραυγές διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη

Και.. κάπως έτσι, το 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων αποχαιρετά το “τρένο των χαμένων ονειρων”.. Ένας τρόπος έκφρασης ως προς την τραγωδία στα Τέμπη…..
Κραυγές διαμαρτυρίας, κραυγές απόγνωσης για ένα κόσμο καλύτερο, πιο ασφαλή, πιο οργανωμένο, πιο ενεργό!!!!!


Φωτογραφίες.

Διαγωνισμός για την εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2023, αποσφραγίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι παρακάτω προσφορές από επιτροπή του σχολείου, στην οποία συμμετείχαν o διευθυντής του σχολείου, συνοδοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και εκπρόσωποι του μαθητικού συμβουλίου για την τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή ομάδας μαθητών στη Θεσσαλονίκη από 10 Απριλίου έως και 13 Απριλίου 2023 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”. Η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την ανάθεση της εκδρομής στο ταξιδιωτικό πρακτορείο OUR TRAVEL.

ACADIMOS
MSKOLLIAS
OURTRAVEL

Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές στην Αθήνα

Την Παρασκευή 9/02/2024 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν την Πλάκα. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ακρόπολης και με σύμμαχο τον καλό καιρό περπάτησαν στα στενά της, απόλαυσαν την ομορφιά που αποπνέει και μέσα από πληροφορίες που οι ίδιοι είχαν συγκεντρώσει ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά κατάλοιπα του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού παρελθόντος της Αθήνας.
Συγκεκριμένα αντιλήφθηκαν ότι για τους Ρωμαίους η Αθήνα ήταν η πόλη με την πνευματική και πολιτιστική αίγλη και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως εκφαίνεται στα σωζόμενα μνημεία (η Πύλη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού) και συνειδητοποίησαν την ώσμωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση του ευρωπαϊκού.
Επίσης, κατανόησαν τη διαδοχή των εποχών και τη μετάβαση στη Μεσαιωνική –Βυζαντινή Αθήνα μετά την καθιέρωση του Χριστιανισμού και εξοικειώθηκαν με μνημεία Βυζαντινής κληρονομιάς -τους Βυζαντινούς Ναούς του ιστορικού κέντρου- και τη βυζαντινή ναοδομία και τέχνη.
Επικοινώνησαν, τέλος, με το παρελθόν και ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Φωτογραφίες μπορείτε να τη δείτε εδώ.