Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές στην Αθήνα

Την Παρασκευή 9/02/2024 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν την Πλάκα. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ακρόπολης και με σύμμαχο τον καλό καιρό περπάτησαν στα στενά της, απόλαυσαν την ομορφιά που αποπνέει και μέσα από πληροφορίες που οι ίδιοι είχαν συγκεντρώσει ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά κατάλοιπα του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού παρελθόντος της Αθήνας.
Συγκεκριμένα αντιλήφθηκαν ότι για τους Ρωμαίους η Αθήνα ήταν η πόλη με την πνευματική και πολιτιστική αίγλη και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως εκφαίνεται στα σωζόμενα μνημεία (η Πύλη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού) και συνειδητοποίησαν την ώσμωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση του ευρωπαϊκού.
Επίσης, κατανόησαν τη διαδοχή των εποχών και τη μετάβαση στη Μεσαιωνική –Βυζαντινή Αθήνα μετά την καθιέρωση του Χριστιανισμού και εξοικειώθηκαν με μνημεία Βυζαντινής κληρονομιάς -τους Βυζαντινούς Ναούς του ιστορικού κέντρου- και τη βυζαντινή ναοδομία και τέχνη.
Επικοινώνησαν, τέλος, με το παρελθόν και ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Φωτογραφίες μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Βιωματικό Εργαστήριο στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

Μαθητές της Γ Τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής “Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν” και πήραν μέρος στο Βιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον».


Φωτογραφίες μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Ψυχολόγος στο σχολείο μας

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της πράξης “Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού”, (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α ΦΕΚ 5262 ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 94015/ΓΔ4) στο σχολείο μας τοποθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η κα Καψιώτη Δήμητρα Ψυχολόγος του κλάδου ΠΕ23. Η κ. Καψιώτη Δ. θα παρευρίσκεται και θα συνεργάζεται μαζί μας κάθε Τετάρτη. Ο ρόλος της είναι να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις (ομαδικές παρεμβάσεις) σε επίπεδο τμήματος:

  • Μονόωρη ενημέρωση στα τμήματα της σχολικής μονάδας για την παρουσία της ψυχολόγου, συζήτηση για την καθιέρωση συνηθειών που ευνοούν την μάθηση (στρατηγικές μελέτης, συνήθειες ύπνου, επίδραση video gaming, κλπ).
  • Δίωρη παρέμβαση σε τμήματα του σχολείου για την εφηβική κρίση, τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία και τη σχολική βία με βάση τις εντοπισμένες ανάγκες από το Σύλλογο Διδασκόντων.
  • Δίωρη παρέμβαση σε τμήματα του σχολείου για την ενσυναίσθηση και την ευσυνειδητότητα (προαγωγή της θετικής ψυχολογίας) με βάση τις εντοπισμένες ανάγκες από το Σύλλογο Διδασκόντων.
  • Αποκλειστικά για τη γ’ γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση για την ομαλή μετάβαση στο Λύκειο.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εξατομικευμένες συναντήσεις με παιδιά και γονείς, σύμφωνα με τις ανάγκες και κατόπιν παραπομπής από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.ή αιτήματος του παιδιού.
Στο πλαίσιο δράσεων επιμόρφωσης του συλλόγου εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας θα υλοποιηθεί δράση για την αποτελεσματική επικοινωνία σχολείου-οικογένειας.


Για ατομική συνάντηση με τους μαθητές απαιτείται η προσκόμιση ενυπόγραφης δήλωσης γονικής συναίνεσης την οποία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.


Σχέδιο Δράσης της Ψυχολόγου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Νικάμε τη Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό

Στις 8 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Νικάμε τη Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό”.
Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε βιωματικές, διαδραστικές προβολές αλληλεπιδρώντας με τα προβαλλόμενα βίντεο.
Στόχος ήταν να γίνει μία προσπάθεια, ώστε οι μαθητές να καλλιεργήσουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και εν τέλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση!!!

Επέτειος 17ης του Νοέμβρη

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την οποία ανέλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες υπό την καθοδήγηση της κ. Παπασπύρου Ζηνοβίας. Η χορωδία του σχολείου μας με τη βοήθεια της κ. Δούτσιου παρουσίασε τραγούδια αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή.

Διαβάστε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας,Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την επέτειο εδώ.
Φωτογραφίες.

Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2023-2024

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Σας γνωστοποιούμε την Υ.Α με αρ. πρωτ. 114342/Δ2/12-10-2023 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β ́ 5999/16-10-2023 – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ ΦΕΚ Β’ 6056/19-10- 2023 με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2023-2024»
Η Ενισχυτική Διδασκαλία για μαθητές Γυμνασίου περιλαμβάνει τα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά.
Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών/τριών στην Ενισχυτική Διδασκαλία αποτελεί η επίδοσή τους στο αντίστοιχο μάθημα.
Παρακαλούνται όσοι γονείς ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή του παιδιού τους, αφού συμπληρώσουν και υπογράψουν την Υπεύθυνη Δήλωση που σας επισυνάπτεται, να την αποστείλουν στο σχολείο ηλεκτρονικά μέχρι τις 16/11/2023.

ΦΕΚ

Υπεύθυνη Δήλωση

Κοινωνικό Παντοπωλείο & Φαρμακείο Δ.Πεντέλης

Ο Δήμος Πεντέλης βρίσκεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό & Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών υλοποιούν το Πρόγραμμα «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πεντέλης» («Αττική 2014-2020»), εγκεκριμένο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Αττικής, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Πεντέλης εξυπηρετούν 120 οικογένειες που έχουν ενταχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Δελτίο Τύπου.
Αφίσα Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Αφίσα Κοινωνικού Φαρμακείου.

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 27/10/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Προηγήθηκε ο Ορισμός Σημαιοφόρου και Παραστατών της Σημαίας για το σχολικό έτος 2023-2024 και η απονομή Αριστείων και Βραβείων στους Αριστεύσαντες και Πρωτεύσαντες Μαθητές, καθώς και Ειδικών Επαίνων στους Μαθητές που διακρίθηκαν για την Κοινωνική τους Προσφορά και Αλληλεγγύη και σε αυτούς που σημείωσαν αυτοβελτίωση.

Ευχαριστούμε τη Χορωδία του σχολείου μας και την καθηγήτρια Μουσικής κ.Δούτσιου Δ.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Μέντη Μ. και Ζωγοπούλου Α. για τη σύνταξη του Πρακτικού και των Αριστείων και Βραβείων.
Ευχαριστούμε τον κ. Αλεξίου για την επιμέλεια του αφιερώματος στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Φωτογραφικό Υλικό από την Εορτή

Το Σάββατο 28/10/2023 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μελισσίων πήραν μέρος στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Της ομάδας προηγείτο η μπάντα του σχολείου.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ.Τοπολάτη Αικ. και την καθηγήτρια Μουσικής κ. Δούτσιου Δ. για την άρτια εμφάνιση των μαθητών/τριών μας.

Φωτογραφικό Υλικό από την Παρέλαση