Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές στην Αθήνα

Την Παρασκευή 9/02/2024 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ρωμαϊκές και Βυζαντινές διαδρομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν την Πλάκα. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ακρόπολης και με σύμμαχο τον καλό καιρό περπάτησαν στα στενά της, απόλαυσαν την ομορφιά που αποπνέει και μέσα από πληροφορίες που οι ίδιοι είχαν συγκεντρώσει ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά κατάλοιπα του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού παρελθόντος της Αθήνας.
Συγκεκριμένα αντιλήφθηκαν ότι για τους Ρωμαίους η Αθήνα ήταν η πόλη με την πνευματική και πολιτιστική αίγλη και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως εκφαίνεται στα σωζόμενα μνημεία (η Πύλη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού) και συνειδητοποίησαν την ώσμωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση του ευρωπαϊκού.
Επίσης, κατανόησαν τη διαδοχή των εποχών και τη μετάβαση στη Μεσαιωνική –Βυζαντινή Αθήνα μετά την καθιέρωση του Χριστιανισμού και εξοικειώθηκαν με μνημεία Βυζαντινής κληρονομιάς -τους Βυζαντινούς Ναούς του ιστορικού κέντρου- και τη βυζαντινή ναοδομία και τέχνη.
Επικοινώνησαν, τέλος, με το παρελθόν και ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Φωτογραφίες μπορείτε να τη δείτε εδώ.