Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Κοτσανά

Σε ένα αρτ νουβό κτήριο στην καρδιά της Αθήνας, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, στο πλαίσιο των μαθημάτων Τεχνολογίας και Ιστορίας. Με την επίσκεψή τους στο μουσείο Κοτσανά είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στο χρόνο και να έρθουν σε επαφή με τις καινοτόμες ιδέες των προγόνων μας, που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.
Στους μικρούς επισκέπτες δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν μια άγνωστη σχετικά πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα-οι Απαρχές της Τεχνολογίας», που περιλαμβάνει 100 περίπου πλήρως λειτουργικά διαδραστικά εκθέματα, ταξινομημένα σε 24, θεματικές που συγκροτούν ένα εντυπωσιακό πανόραμα εφευρέσεων.
Περιηγήθηκαν στα 3 επίπεδα του χώρου και απόλαυσαν μια πρωτότυπη μουσειακή εμπειρία, γεμάτη εναλλαγές που βασίζονται στη διάδραση, τη συμμετοχικότητα και την ανακαλυπτική προσέγγιση. Εντυπωσιάστηκαν από τεχνολογικά επιτεύγματα όπως το ρομπότ-υπηρέτρια, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, τις τηλεπικοινωνίες των Αρχαίων Ελλήνων, την Αιολόσφαιρα του Ήρωνα, καθώς και το μηχανισμό των Αντικυθήρων, σπουδαίες τεχνολογικές κατακτήσεις των προγόνων μας.
Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κάποια από τα επιτραπέζια ψυχαγωγικά παιχνίδια της συγκεκριμένης εποχής.
Την επίσκεψη οργάνωσε η καθηγήτρια της Τεχνολογίας κα Ζωγοπούλου Αθανασία που συνόδευσε τους μαθητές, μαζί τις εκπαιδευτικούς Αργύρη Βασιλική, Καραγεώργου Κατερίνα, Πέρδικα Πολυτίμη και Πολάτογλου Ελεωνόρα.

Φωτογραφικό υλικό.